lauantai 14. marraskuuta 2015

Päätä särkee ja lihakset jumittaa

Sokerittomalla, gluteenittomalla ja maidottomalla sekä vähähiilihydraattisella puhtaan ravinnon ja treenauksen mielikuvilla myytävässä valmennuksessa osallistujat pohtivat miksi päätä särkee, lihaksista on veto pois ja muutenkin potuttaa.

No siksi, koska ruokavaliossanne ei ole riittävästi energiaa, esimerkiksi hiilihydraatteja. Suorituskyvyn eli juuri sen jaksamisen kannalta maksan ja lihasten glykogeenin riittävyys sekä verensokerin ylläpito rasituksen aikana ovat täysin keskeisiä jaksamiseen ja lepoonkin vaikuttavia asioita. Jos varastot ovat tyhjät, ei vain kulje. Alkaa tympiä, koska väsyttää.

Ihminen tarvitsee energiaa eri toimintoihinsa. Aivot tarvitsevat aina saman verran energiaa, ne käyttävät lepotilassakin noin 20 prosenttia kaikesta saamastamme energiasta. Hengitykseen, hengityslihasten toimintaan, verenkiertoon ja sydämen toimintaankin tarvitaan energiaa. Meissä ei siis mikään toimi ilman energiaa.

Peruskuntoisen naisen, noin 50-60 -kiloisen naisen perusaineenvaihdunta vaihtelee 1 200 - 1 500 kilokalorin välillä vuorokaudessa. Kun esimerkiksi toimistotyössä oleva nainen lähtee sitten liikkumaan, energiankulutus nousee noin 2 000 - 2 200 kilokaloriin vuorokaudessa.

Tärkeimmät energian lähteet elimistölle tulevat ruuasta, johon energia on varastoitunut hiilihydraatteina, rasvoina tai proteiineina tai alkoholeista. Lisäksi on huomioita, että yhdestä grammasta rasvaa saa 9  kilokaloria, grammasta alkoholia 7 kilokaloria.

Aivot käyttävät vain glukoosia energianlähteenään. Jos emme saa sitä hiilihydraateista, elimistö joutuu muodostamaan sen proteiineista tai rasvasta, jolloin prosessi on elimistölle huomattavasti monimutkaisempi.

Suoliston kautta energia siirtyy vereen (imeytyminen tapahtuu pääasiassa ohutsuolesta, paksusuolesta vain nesteet imeytyvät) ja varastoituu lihaksiin ja maksaan glykogeenina. Hiilihydraatteja vältettäessä, mutta perusaktiivisuuden jatkuessa, ensin loppuu lihaston energia (glykogeeni) ja täydellisessä paastossa maksan glykogeenivarastot riittävät 12-24 tuntia.

Varastoenergian loputtua elimistö alkaa muodostaa glukoosia vapaista aminohapoista (proteiini) ja rasvoista. Ja muistathan siis, että aivot käyttävät vain glukoosia energianlähteenään. Tähän siis perustuu tämän tyyppisen dieetin laihdutusteho, elimistö pakotetaan ns. ketoosiin, jossa energia haetaan rasvoista ja vapaista aminohapoista. Se on elimistön reaktio tilanteeseen, jossa hiilihydraattien saaminen on erittäin vähäistä. Jotta elämä ylipäätään pidetään yllä. Normaalitilassa hiilihydraatit ovat elimistömme ensisijainen energian lähde. Niiden ulkoisen saannin loputtua ja varastojen tultua loppuunkäytetyksi, ketoosissa elimistö alkaa pilkkoa glukoosiksi siis rasvoja ja proteiineja.

Ketoosissa sekä rasva, joka saadaan ruuasta, että varastoitunut rasva käytetään energiaksi proteiinista saatavien vapaiden aminohappojen lisäksi.

Ketoosin yleisin sivuvaikutus on asetonin haju hengityksessä. Lisääntynyt virtsaamistarve, koska elimistön  hiilihydraatit eivät enää sido elimistöön nestettä, heikkouden tunne ja huimaus, verensokerin heilahtelut ja erityisesti, jos insuliiniresistenssi on heikentynyt tai sairastat diabetesta, tila saattaa olla jopa hengenvaarallinen. Lisäksi voi tulla ummetusta, päänsärkyä, ripulia ja sokerinhimoa (koska elimistö on fiksu), vapinaa ja lihaskramppeja, unihäiriöitä ja munuaiskiviä. Munuaiset joutuvat koville, koska neste menee niiden läpi kovasti, koska se ei sitoudu puuttuviin hiilihydraatteihin. Kaikki oireet ovat hyvin yksilöllisiä.

Ihminen ei pysty elämään ketoosissa kovin pitkään. Se on lyhytaikaiseen laihduttamiseen näennäisesti tehokas tapa, mutta ei sen avulla pysty harjoittelemaan tai kuntoaan kehittämään.

Minusta on lähes edesvastuutonta tarjota tämän tyyppisiä laihdutus- ja kunto-ohjelmia tuntematta perusfysiologiaa, ravitsemusfysiologiaa ja kuormitusfysiologiaa riittävän korkealla tasolla. Jos tarjoajan taustalla on vain esimerkiksi kokemusta fitness-urheilusta, hälytyskellojen pitäisi soida.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti